Hver fredag kan du få med deg lunsjbokprat ved Hovedbiblioteket kl. 11.30 - 12.00. Ta med deg matpakka, vi serverer kaffe og te. 

 

 

Bokomslag

Polakken av J.M. Coetzee, Cappelen Damm forlag, 2024
Etter en konsert i Barcelona faller den polske pianisten Witold for arrangøren Beatriz. Hun gjengjelder ikke følelsene, i alle fall ikke innledningsvis. Med slående utholdenhet sender han henne musikk, brev, poesi, invitasjoner til å reise. Etter hvert, nærmeste motvillig, men også på egne premisser, begynner hun å utforske hans verden. 

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Blokka på Bjerke av Bjørn Hatterud, Samlaget, 2023
I tretten år har Bjørn Hatterud budd i ei blokk i Groruddalen i Oslo. I 1961 flytta 48 heldige familiar inn i dei tolv etasjane. Då Bjørn flytta inn, var mange av bebuarane gamle. Bjørn vart nær venn med fleire av naboane, som krigsseglaren Bjarne, som budde vegg i vegg med Bjørn, og Ester i første etasje, som ein gong var ei fattigjente på Langøyene. På tretten år har Bjerke gått frå å vere eit slite nabolag til eit populært buområde. På same tida har Bjørn gått frå uføretrygd og eit botnpunkt i livet, til karriere med verv, prisar og nye moglegheiter. Hatterud skal no flytte frå Bjerke og ser tilbake på åra i blokka og folka han har møtt. «Blokka på Bjerke» er ei gripande forteljing om Hatterud, livet i dei tolv etasjane, sorger og gleder, nære vennskap og endringane som har skjedd med både området, blokka og Hatterud sjølv.

Lån boka på biblioteket

 

 

Bokomslag

Vreden av Alex Michaelides, Cappelen Damm forlag, 2024
Mitt navn er Elliot Chase, og jeg skal fortelle deg en historie ulik noen du noen gang har hørt. Hver påske inviterer mine kjæreste venn Lana Farrar, eks-filmstjerne og en av de mest berømte kvinnene i verden, noen nære venner til sin private greske øy for å slippe unna det kjedelige engelske været. Jeg forteller deg dette fordi du kanskje tror du kjenner den sanne historien. Du leste sikkert om det på den tiden - det vakte oppsikt i tabloidene, hvis du husker det? Historien hadde alle nødvendige ingredienser til en pressesensasjon: en kjendis; en privat øy skjermet av vinden ... og et drap.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Eden av Auður Ava Ólafsdottir, Pax forlag, 2024  
Møt Alba. Singel språkviter med fast jobb på universitetet. Bereist og belest med livet på stell. Eller? Da Alba brått befinner seg i en metoo-storm i Reykjavík, sier hun opp både jobben og leiligheten og flytter på landet. Her håper hun å gjøre bot for klimaavtrykket sitt ved å plante tusenvis av trær og etablere en paradisisk hage. På den nærmest treløse øya Island er dette ingen enkel sak, men Alba planter likevel trossig tre etter tre i den golde jorda. Samtidig dras hun, delvis mot sin vilje, inn i det lille lokalsamfunnet. Bøkene hennes om språkvitenskap selger som varmt hvetebrød på gjenbruksbutikken, og snart er Alba blitt islandsklærer for en gruppe flyktninger. Slik kommer unge Danyel inn i livet hennes.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Marzahn, mon amour av Katja Oskamp, forlaget Press, 2024
En kvinne på vei inn i de «usynlige årene» som middelaldrende forlater sin mislykkede skrivekarriere for å omskolere seg til fotpleier i forstaden Marzahn, hvor DDRs middelklasse flyttet inn i nybygde betonghøyhus i utkanten av Berlin på 1970-tallet. Mens føtter files, vaskes og smøres forteller kundene sine livshistorier. Marzahn, mon amour er en fortelling om en bydels forvandling fra et hverdagslig perspektiv. En hjertevarm beretning om det livet som var, det som kunne ha vært og det som gjenstår fortalt gjennom et rikt persongalleri: herr Paulke som var en av de første innbyggerne i Marzahn for førti år siden; fru Guse som går baklengs bort fra verden; herr Pietsch, eksfunksjonæren med sixpencelua. Historier fulle av medmenneskelighet og humor, underverk om mennesket selv - observert fra deres føtter. Romanen var vinner av Dublin Literary Award 2023.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Svaber av Ali Zahid, Gyldendal forlag, 2023
Wassim har i årevis vasket de samme gangene og toalettene i et næringsbygg i Oslo sentrum. Mens broren har toppjobb, kone og barn - er han selv singel og uten retning i livet, til foreldrenes store fortvilelse. Men en dag blir han ved en feil tatt for å være privatetterforsker Kolbeinstveit, en anonym detektiv med kontor i bygget. Det viser seg fort at Wassims lidenskap for flekkfjerning, og hans store nettverk av drosjesjåfører, skreddere og frisører, gjør ham til den perfekte detektiv. Bevæpnet med universalnøkler og spruteflaske, får han innpass i hovedstadens kunst- og finanselite, og vi kastes ut i en ellevill noir-fortelling, som strekker seg fra Gunerius-senteret til Holmenkollåsen. Samtidig som Wassim skal løse kompliserte mysterier, må han håndtere familielivets utfordringer og forventningen om giftemål. Og hva vil skje når den virkelige Kolbeinstveit dukker opp? Svaber - en vaskeekte detektiv er en komisk kriminalfortelling om identitetsforvirring og kulturkrasj, en turbulent klassereise spekket med mystikk, humor og et snev av alvor.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Giæver og Iunker av Erlend Loe, Cappelen Damm forlag, 2022
Gamle-Giæver bruker sine siste dager på å fortelle sønnen alt om familiehistorien for å bevare den for fremtiden. Han vil at tradisjoner, sedvaner, livsvisdom og ikke minst den 800 år gamle feiden med Iunkerfamilien som bor på nabogården skal huskes, så han får sønnen til å finne frem penn, papir og opptaker.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Mjølketid av Lars Amund Vaage, forlaget Oktober, 2023
I 1967 er tida omme for Gabriel Hallvardsson i Hauge. Kona hans, Clara, har sete trufast hos han dei siste dagane på sjukehuset i Bergen. Her i byen vaks ho sjølv opp, i ein velsituert, barnerik familie i Fosswinckels gate. No skal kista med den avlidne tilbake til garden, før Gabriel skal i jorda, som fedrane før han. Ei ny tid byrjar for Clara. Eldstesonen Sigurd og den geskjeftige kona hans vil overta gamlehuset, medan Clara får flytta over tunet, til bestemorhuset. Her sit ho ved vindauget og let minna koma rullande: den håpefulle tida som telefonistinne i Gabriels bygd, dansen på ungdomshuset, forelskinga, giftarmålet. Dagane som ung, famlande mor, hustru til ein bonde som eigentleg er forfattar og som heller reiser på talarferd i kampen for det nye Noreg enn å dyrka jorda. Bymålet sitt legg ho innimellom vekk, av omsyn til Gabriel og nynorsksaka. Ho deltek i misjonen som framfor alt vil hindra livsførselen til dei reisande. Livet blir fylt av sjalusi, einsamkjensle og draumar for kjærleiken, for dottera, for sønene som brått er vaksne då krigen kjem. "Mjølketid" er ein frittståande oppfølgjar til Det uferdige huset, som vart nominert til Nordisk råds litteraturpris. I Mjølketid teiknar Vaage eit rikt portrett av ei kvinne, ei tid og eit liv slik det trer fram for henne som har levd det til endes.

Lån boka på biblioteket

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen. 

 

Bokomslag

Barnevakten av Joyce Carol Oates, Pax forlag, 2023    
På dørhåndtaket til rom nummer 6183 på Renaissance Grand Hotel henger skiltet: «OPPTATT! IKKE FORSTYRR». Hannah vet at det å ignorere advarselen og tre inn i rommet ugjenkallelig vil endre livet hennes. I kjølvannet av en rekke uløste barnedrap i Detroit på 1970-tallet, vikles livene til flere personer sammen - og med tragiske konsekvenser: Hannah, en velstående forstadsfrue og mor, gift med en fremstående lokal forretningsmann, har dratt til hotellet for å innlede en affære med en mystisk mann hun møtte på en veldedighetsgalla. Den tidligere barnehjemsgutten Mikey, en gatesmart småkjeltring, er ute på oppdrag for å gjøre opp for urett. I periferien av Detroit-eliten opererer seriemorderen, kjent som Barnevakten. «Barnevakten» er en bitende anklage mot korrupte politikere, et oppgjør med fordekt rasisme og seksuell rovdyrmentalitet - en psykologisk spenningsroman som tar pulsen på det moderne USA slik bare Joyce Carol Oates kan.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Karolines kamp av Kim Leine, Cappelen Damm forlag, 2023

Karoline Blicher er på tinget for Demokratisk Alliance. Da det blir uro i partiet er Karoline klok nok til å holde avstand. I stedet drar hun til USA for å studere Donald Trumps evne til å samle massene, for så å stifte sitt eget parti som kan føre henne frem til statsministerposten. Men før det må Karoline bestemme seg for hva og hvem hun er villig til å ofre for å få makten.

Lån boka på biblioteket

 

Bokomslag

Min venn Alice av Mally Marlene, Cappelen Damm forlag, 2024   
Et bortført barn. Et ødeleggende vennskap. Er koblingen direkte farlig? Min venn, Alice er en psykologisk thriller som har en overraskende plottvri. Jessie og Alice har vært uatskillelige venninner så lenge de kan huske, og sammen har de delt en altoppslukende interesse for True-crime saker. Men når Alice blir besatt av en uløst forsvinningssak fra 90-tallet - Den sovende baby-saken - opplever Jessie at vennskapet med Alice blir mer og mer truende. Alice er svært dominerende, og for Jessie blir det utfordrende å opprettholde et normalt liv. Hun begynner og bli redd og forsøker å distansere seg fra Alice. Er vennskapet direkte ødeleggende?

Lån boka på biblioteket